Pasta Bolognese

Op de website van de Keuringsdienst van Waarde zag ik het recept voor een traditionele 'Ragú alla Bolognese'. Met andere woorden: Pasta Bolognese. Ik word nooit zo vrolijk van pasta bolognese uit een pakje, dus dit moest ik uitproberen. De bolognesesaus is goed gevuld met lekker vlees en ook nog eens makkelijk om te maken. Omdat de saus even moet pruttelen, moet je wel op tijd beginnen. Net als een Italiaanse tomatensoep is voor dit recept de basis een sofritto. Voeg 100 gram verse pasta toe en je hebt een heerlijk hoofdgerecht.

Ingrediënten (voor 6 personen)

  • 300 gram rundvlees
  • 150 gram varkensbuik spek (pancetta)
  • 50 gram gele wortel
  • 50 gram bleekselderij
  • 50 gram ui
  • 300 gram gepureerde tomaten
  • 125 milliliter kopje droge witte wijn
  • 125 milliliter volle melk
  • 3 eetlepels olijfolie
  • zout en peper naar smaak

Bereiding

  • Voorbereiding: 15 minuten
  • Kooktijd: 2,5 uur
  1. Snij het rundvlees en het spek in fijne stukjes.
  2. Snij ook de wortel, bleekselderij en ui fijn.
  3. Smelt de spek in een grote pan.
  4. Voeg de 3 eetlepels olijfolie en de fijngesneden groeten toe.
  5. Doe het rundvlees erbij en roer goed. Laat het goed aanbakken tot het bruin wordt.
  6. Voeg de wijn toe en roer tot de alcohol volledig verdampt is.
  7. Doe vervolgens de gepureerde tomaten in de pan en doe de deksel erop.
  8. Laat het geheel langzaam sudderen voor 2 uur.
  9. Voeg aan het einde de melk toe.
  10. Breng op smaak met zout en peper.

Alternatieven en tips

Wortels kun je heel makkelijk zelf kweken in je tuin. Bij Vreeken's kun je zaad van gele wortels kopen. In plaats van pancetta kun je ook zuurkoolspek of bacon gebruiken. Dit is minder lekker dan pancetta, maar voegt wel meer smaak toe dan gerookte spekjes.

Voedingswaarde per portie

  • Energie :115 kcal
  • Eiwit: 2,1 gram
  • Koolhydraten: 6,8 gram
  • Suikers: 6,0 gram
  • Vet: 7,6 gram
  • Vezels: 2,4 gram

Reacties