De ingrediënten van deze soep heb ik altijd in huis. Je maakt hem snel en als er dus iemand langskomt, staat er zo een pan verse soep op tafel. Eigenlijk is dit een simpele versie van een standaard Italiaanse tomatensoep op basis van sofrito. Om het recept makkelijk te houden, gebruik ik ingeblikte tomaten en bouillonblokjes (groente). Als je tijd hebt, dan kun je altijd verse tomaten gebruiken of je eigen groentebouillon maken.
Ingrediënten (voor 6 personen)
- 2 stengels bleekselderij
- 1 winterwortel
- 1 grote ui
- 2 tenen knoflook
- 2 blikken gepelde tomaten
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 liter groentebouillon
- 10 gram basilicum
Bereiding
- Voorbereiding: 15 minuten
- Kooktijd: 1 uur
- Maak de bouillion volgens de verpakking
- Snijd de groenten in kleine stukken
- Verwarm een soeppan van twee liter of meer
- Doe de olijfolie in de soeppan
- Als de olie warm is: voeg de groenten toe
- Wanneer de uien glazig zijn en bruin beginnen te worden, kan de knoflook erbij
- Laat het geheel nog vijf minuten bakken op een middelhoog vuur
- Voeg de gepelde tomaten en groentebouillon toe
- Laat het geheel 60 minuten zachtjes koken
- Pureer de tomatensoep met een staafmixer tot een gladde massa
- Voeg naar smaak de basilicum, zout en/of peper toe
Alternatieven en tips
- Je kunt de basilicum vervangen door tijm of munt. Daardoor krijgt de soep een heel andere smaak.
- Als je veel tijd hebt, kun je zelf groentebouillon maken.
- Soms zijn de verse tomaten heel goedkoop en dan kun je verse tomaten gebruiken voor de soep in plaats van de ingeblikte tomaten. Je moet de tomaten wel eerst even ontvellen, voordat je ze kunt gebruiken voor de soep. Hoe dat moet, zie je in dit filmpje:
Voedingswaarde per portie
- Energie: 115 kcal.
- Eiwit: 2,1 gram
- Koolhydraten: 6,8 gram
- Suikers: 6,0 gram
- Vet: 7,6 gram
- Vezels: 2,4 gram
Reacties
Een reactie posten