Singapore noedels

Singapore noedels is het ideale recept als je zin heb in een lekker kruidig Aziatisch gerecht. Dit recept kan je maken met (vrijwel) alle restjes groenten die je aan het einde van de week nog in je koelkast hebt liggen. 
Omdat je alle groenten in kleine stukjes snijdt, kost de bereiding je met roerbakken maar 15 minuten! Zo heb je binnen een half uurtje een superlekker en gezond gerecht op tafel staan.

Ingrediënten ( voor 2 personen)

  • 10 gram gedroogde Chinese paddenstoelen*
  • 125 gram noedels
  • 1 el sesamolie*
  • 3 el pinda-olie (arachideolie)*
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • een halve kleine ui
  • een halve verse groene peper (rode kan ook), gesneden en zaadjes verwijderd
  • 1 el currypoeder
  • 60 gram sperziebonen, schoongemaakt en gehalveerd
  • 60 gram Chinese kool, in dunne reepjes
  • 2 lente- of bosuitjes, gesneden
  • 1 el sojasaus
  • 120 gram grote garnalen
  • zout
* te koop bij de toko

Bereiding

Voorbereidingstijd:
Bereidingstijd:

Handig: zet al je ingrediënten klaar en start dan pas met roerbakken. Dus: snijd alle groenten, zet de kruiden klaar en kook het water voor de noedels.
  1. Laat de paddenstoelen 30 minuten weken in warm water. Giet af, maar bewaar 2 eetlepels van het vocht. Snij de paddenstoelen in stukjes.
  2. Kook de noedels beetgaar in kokend water met een beetje zout (zie verpakking voor bereidingswijze). Giet de noedels af, doe ze in een schaal en roer om met de sesamolie.
  3. Verhit een wok, voeg de de pinda-olie toe. Laat de olie goed heet worden en roerbak de knoflook, ui en peper gedurende 3 minuten.
  4. Voeg het currypoeder toe en roer om gedurende 1 minuut.
  5. Voeg de paddenstoelen, sperziebonen, Chinese kool en lente-ui toe en roerbak gedurende 3 tot 4 minuten, tot de groenten gaar en licht knapperig zijn.
  6. Voeg aan dit mengsel de noedels, sojasaus, vocht van de paddenstoelen en garnalen toe.
  7. Roerbak gedurende 2 tot 3 minuten tot de noedels en garnalen door en door warm zijn.

Tips

  • Roerbakken doe je op een hoog vuur, zodat het vocht van de groenten meteen verdampt en ze niet gaan stoven. Zo blijft alles lekker knapperig.
  • Voor dit recept kun je ook andere groenten gebruiken, zoals broccoli, bloemkool, wortel, groene kool, spitskool en baby maiskolven. Handig als je veel restjes groenten hebt liggen!
  • De garnalen kunnen vervangen worden door varkensvlees, kip of overgebleven vlees van bijvoorbeeld een kalkoenbout of braadstuk.

Reacties