Spaanse amandeltaart


Het recept van deze Spaanse amandeltaart komt uit het boek 'De Echte Spaanse Keuken' van Jenny Chandler. Het is afkomstig uit de Spaanse regio Murcia, maar lijkt op de bekende tarta de Santiago. Deze amandeltaart is erg luchtig en zeer geschikt als dessert, bijvoorbeeld geserveerd met vers fruit, zoals frambozen of abrikozen. En natuurlijk een lekkere bol vanille-ijs van goede kwaliteit.

Ingrediënten

Voor 6-8 personen
  • boter voor het invetten van de bakvorm
  • 6 eieren, gesplitst
  • 200 gram basterdsuiker
  • 300 gram gemalen witte amandelen
  • 60 gram tarwebloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • een mespunt kaneelpoeder
  • de geraspte schil van 1 sinaasappel of citroen

Bereiding


  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Neem een bakvorm van 24 cm en bekleed de bodem met bakpapier en vet de zijkanten in met de boter.
  • Klop de eiwitten stevig, alsof je meringues maakt. Voeg al kloppend de helft van de basterdsuiker toe.
  • Klop in een andere kom de andere helft van de suiker met de eidooiers tot een bleekgeel luchtig mengsel.
  • Spatel het geklopte eiwit door de eidooiers
  • Schep de gemalen amandelen, bloem, het kaneelpoeder en de schil zachtjes door het mengsel. Probeer zoveel mogelijk lucht in het mengsel te houden.
  • Schep het mengsel voorzichtig in de bakvormen.
  • Bak de taart in 45 minuten gaar totdat hij stevig aanvoelt en langs de zijkant iets begint te krimpen
  • Als de taart klaar is, laat hem dan iets afkoelen voordat je hem uit de bakvorm haalt. Laat verder afkoelen en serveer met kersen en/of ijs.

Baktips

Eiwit stijfkloppen lukt niet altijd even goed maar, het is niet moeilijk. Heb je hulp nodig bekijk het filmpje hier onder dan.
Het belangrijkste bij het roosteren van amandelen is dat je een stevige pan gebruikt en op tijd stopt. Voor meer tips kun je dit filmpje bekijken.

Voedingswaarde per portie

  • Energie: 373 kcal
  • Eiwit: 11,7 gram
  • Koolhydraten: 32.8 gram
  • Suikers: 26,4 gram
  • Vet: 21,0 gram
  • Vezels: 2,9 gram
Voor het berekenen van de voedingswaarde heb ik gebruik gemaakt van de NeVo-tabel van het RIVM

Reacties

  1. er staan niet bij op hoeveel graden de oven moet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Jannie, de oven moet op 160 graden. Eventueel kun je de baktijd iets verlengen als de taart na 45 minuten nog niet gaar is.

      Verwijderen

Een reactie posten