Franse appeltaart met speculaas en spijs

Wil je uitpakken met een bijzondere appeltaart? Probeer dan eens dit recept voor Franse appeltaart met speculaaskruiden en amandelspijs. Deze appeltaart is makkelijk te maken. Door de combinatie met speculaas is de taart zeer geschikt om te trakteren in de wintermaanden. Garneer de appeltaart met een toef slagroom en serveer met een beker chocolademelk, dan zal de taart bij iedereen zeer in de smaak vallen!

Ingrediënten

  • 200 gram bloem
  • 150 gram boter op kamertemperatuur, in kleine stukjes
  • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel speculaaskruiden (zelf maken?)
  • 1 snufje zout
  • 4 stevige, zoete appels (bijvoorbeeld Cox Orange of Fuji)
  • een handje amandelschaafsel
  • 300 gram amandelspijs (zelf maken?)
  • 4 eetlepels sinaasappel marmelade of abrikozenjam
  • 250 ml slagroom
  • een springvorm met een doorsnede van 24 cm

Appeltaart bakken

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Zeef de bloem.
  • Meng de bloem, basterdsuiker, speculaaskruiden en zout.
  • Voeg de stukjes boter door het mengsel en kneed met koele handen tot een soepel deeg.
  • Verpak het deeg in folie en leg het een half uurtje in de koelkast. Zo kan het deeg even rusten en is het straks beter uit te rollen.

Ondertussen...

  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en verdeel iedere appel in 4 partjes.
  • Trek met een vork lijntjes in de bolle kant van de appelpartjes.
  • Beboter de springvorm.
  • Haal het deeg uit de koelkast en strooi wat bloem over het aanrecht. Zo blijft het deeg niet plakken aan het aanrecht wanneer je het uitrolt.
  • Rol het deeg met een deegroller uit tot een egale, dikke plak.
  • Leg het deeg over de springvorm en zorg ervoor dat er een opstaand randje ontstaat van ongeveer 3 cm. Druk het deeg lichtjes aan.
  • Verdeel de amandelspijs over de bodem.
  • Druk de appelpartjes met de bolle kant naar boven in de spijs.
  • Zet de taart middenin de voorverwarmde oven en bak deze in ongeveer 50 minuten gaar.

Voordat je de taart uit de oven haalt:

  • Verwarm de marmelade (of jam) zachtjes in een pannetje tot deze dun en vloeibaar is.
  • Haal de taart uit de oven en bestrijk hem meteen met de marmelade of jam.
  • Laat de taart minimaal 10 minuten afkoelen, voordat je hem uit de vorm haalt.

Voor serveren:

  • Verwijder de springvorm.
  • Rooster het amandelschaafsel lichtbruin en strooi het over de taart.
  • Klop de slagroom stijf (voeg eventueel een beetje suiker toe).
  • Garneer iedere taartpunt met een toef slagroom.

Zelf maken?

Reacties

  1. Hi! I would like to invite you to check out our site www.volrecepten.be . Adding your blog to
    our site will make your recipes available to many more users and help you get more visits to
    your blog. Our service is free and can you would be able to leave us any time.

    If you like the idea of being found on our page, please, add your blog here http://www.volrecepten.be/registreer-u-voor-de-topblogs-met-recepten.

    I hope to see you there soon!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten