Amandelspijs zelf maken

Amandelspijs wordt vooral gebruikt in kerstbrood, paasbrood en in combinatie met speculaas. Wist je dat je amandelspijs ook heel makkelijk zelf kunt maken?

In dit blog lees je hoe je zelf amandelspijs maakt en geef ik je een lekker recept voor appeltaart met amandelspijs.







Ingrediënten voor 500 gram amandelspijs

  • 250 gramwitte amandelen, ongezouten
  • 250 gramfijne kristalsuiker
  • de schil van 1kleine citroen, goed schoon geboend
  • een beetjewater

Amandelspijs maken




Je kunt amandelspijs prima een paar weken van tevoren bereiden, want het blijft lang houdbaar in de koelkast of vriezer.
  • Maal de amandelen met de suiker. Dit kan met de keukenmachine of met een simpele koffiebonenmaler. Maal het geheel tot het een fijn poeder is.
  • Rasp de citroen en voeg de schilletjes toe aan het poeder.
  • Voeg een beetje water toe en roer het geheel tot er een egale, stevige pasta ontstaat.
  • Wikkel de pasta in huishoudfolie en leg het in de koelkast. De spijs moet nu een tijdje 'rijpen'. Zo kunnen de smaken van de suiker en het amandelmeel goed mengen. Heb je het spijs de volgende dag al nodig? Dat kan, maar bedenk: hoe langer het spijs kan rijpen, hoe lekkerder het wordt!
  • Voeg vlak voordat je de amandelspijs gaat gebruiken een eidooier toe. Hierdoor wordt het spijs soepeler en is het makkelijker te verwerken.

Filmpje over amandelspijs maken


Recepten met amandelspijs

Met je zelfgemaakte amandelspijs kun je bijvoorbeeld een heerlijke, Franse appeltaart met amandelspijs maken.

Of wat te denken van een lekkere banketstaaf?

Reacties