Zelf pizzadeeg maken

Zelf pizzadeeg maken is zo makkelijk! Ik durf met een gerust hart te zeggen dat wie een keer zelf pizzadeeg gemaakt heeft, nooit meer kant-en-klaar pizzadeeg koopt. De smaak en textuur zijn namelijk niet te vergelijken met een pizzabodem uit de supermarkt.



Ingrediënten (voor 2 pizza's)

Wat heb je nodig voor het lekkerste zelfgemaakte pizzadeeg?
  • 200 gram bloem
  • 1,5 dl handwarm water
  • 1/2 zakje instant gistkorrels (of 15 gram verse gist)
  • 1 theelepel suiker
  • 1/2 theelepel zout
  • 2-3 eetlepels olijfolie

Stap 1: Meng de ingrediënten

  • Doe de gist in een bakje. Los de gist met de suiker op in een halve deciliter water. Roer het mengsel glad.
  • Meng de bloem en het zout in een beslagkom door elkaar. Schenk de gistoplossing erbij en voeg de olie en de rest van het water (1 dl.) toe.
  • Kneed het pizzadeeg in de kom tot een samenhangende massa die van de wand loskomt.
  • Strooi wat bloem op je aanrecht en kneed het deeg ongeveer 5 minuten tot het zacht en soepel aanvult. 
Tip: Als je schone handen houdt bij het kneden, dan is het pizzadeeg goed. Als je handen vies worden, strooi dan een klein beetje bloem over het deeg en kneed weer goed door. Herhaal zo vaak als dit nodig is. Als het deeg uit elkaar valt tijdens het kneden, dan is het te droog. Voeg in dat geval een klein beetje koud water toe. Herhaal dit tot het deeg zacht en soepel is.

Stap 2: Laat het pizzadeeg rijzen

Dek de beslagkom af met een vochtige theedoek en laat het pizzadeeg 60 minuten rijzen op kamertemperatuur.

Stap 3: Kneed het pizzadeeg

  • Neem het pizzadeeg uit de kom en kneed het op een met bloem bestoven ondergrond.
  • Rol het pizzadeeg met één hand zodat een korte rol ontstaat.
  • Draai het pizzadeeg een kwartslag en vouw het dubbel .
  • Kneed het pizzadeeg ongeveer 10 minuten tot het soepel en elastisch is.

Stap 4: Maak de pizza

  • Rol het pizzadeeg uit met een deegroller, op de bakplaat of op speciale pizzastenen.
  • Bedek de bodem met tomatensaus en je favoriete ingrediënten.
  • Bedek de pizza met kaas en pizzakruiden.
  • Bak de pizza in een voorverwarmde oven op 240 graden (of: zo heet als mogelijk / pizzastand) in ongeveer 7 minuten lichtbruin en knapperig.
Eet smakelijk!

Reacties