Brioche brood voor het ontbijt

sp
Ontbijten met vers gebakken brood in het weekend? Er gaat niets boven brioche! Het zoete deeg van dit Franse brood bevat bloem, boter, eieren en suiker.

Let op: laat het deeg voor brioche minimaal een nacht rijzen voor het beste resultaat.









Ingrediënten voor brioche (4 personen)

Voor het brioche deeg:
  • 300 gram bloem
  • 2 theelepels zout
  • 50 gram basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 170 gram ongezouten boter, zacht
  • 2 zakjes gedroogde gist van 7 gram, opgelost in 1 theelepel lauw water
Voor het glazuur:
  • 1 theelepel water
  • 50 gram poedersuiker

Brioche maken




  • Doe de bloem in een grote beslagkom.
  • Voeg zout, suiker, eieren, zachte boter en gist toe.
  • Meng goed tot er een niet-plakkerig en elastisch deeg ontstaat.
  • Sluit de kom af met een bord of huishoudfolie en laat het deeg op kamertemperatuur een nacht (ten minste 6 tot 7 uur) rijzen.

Na het rijzen

  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht of tafel.
  • Vouw het brioche deeg het in vieren en herhaal dit een aantal keer.
  • Maak een rol van het brioche deeg en snijd het in 8 of 10 stukjes.
  • Maak bolletjes van het deeg en leg deze naast en boven elkaar in een ingevet cakeblik.
  • Laat het geheel 15 tot 30 minuten rijzen op een warme plek
  • Verwarm de oven voor op 150 graden of gasoven stand 2.
  • Maak het glazuur door een gladde massa te maken van 1 theelepel water met 50 gram poedersuiker. Zet apart.


Brioche bakken en serveren


  • Bak de brioche in de voorverwarmde oven gedurende 20 tot 25 minuten, totdat het deeg lichtbruin is.
  • Haal de brioche uit de oven en bestrijk het meteen met het glazuur.
  • Serveer met jam en boter.
Eet smakelijk!

Reacties