De ingrediënten van deze soep heb ik altijd in huis. Je maakt hem snel en als er dus iemand langskomt, staat er zo een pan verse soep op tafel. Eigenlijk is dit een simpele versie van een standaard Italiaanse tomatensoep op basis van sofrito. Om het recept makkelijk te houden, gebruik ik ingeblikte tomaten en bouillonblokjes (groente). Als je tijd hebt, dan kun je altijd verse tomaten gebruiken of je eigen groentebouillon maken.
Ingrediënten (voor 6 personen)
2 stengels bleekselderij
1 winterwortel
1 grote ui
2 tenen knoflook
2 blikken gepelde tomaten
2 eetlepels olijfolie
1 liter groentebouillon
10 gram basilicum
Bereiding
Voorbereiding: 15 minuten
Kooktijd: 1 uur
Maak de bouillion volgens de verpakking
Snijd de groenten in kleine stukken
Verwarm een soeppan van twee liter of meer
Doe de olijfolie in de soeppan
Als de olie warm is: voeg de groenten toe
Wanneer de uien glazig zijn en bruin beginnen te worden, kan de knoflook erbij
Laat het geheel nog vijf minuten bakken op een middelhoog vuur
Voeg de gepelde tomaten en groentebouillon toe
Laat het geheel 60 minuten zachtjes koken
Pureer de tomatensoep met een staafmixer tot een gladde massa
Voeg naar smaak de basilicum, zout en/of peper toe
Alternatieven en tips
Je kunt de basilicum vervangen door tijm of munt. Daardoor krijgt de soep een heel andere smaak.
Soms zijn de verse tomaten heel goedkoop en dan kun je verse tomaten gebruiken voor de soep in plaats van de ingeblikte tomaten. Je moet de tomaten wel eerst even ontvellen, voordat je ze kunt gebruiken voor de soep. Hoe dat moet, zie je in dit filmpje:
Reacties
Een reactie posten