Het is begin mei en op de markt kom ik weer raapstelen tegen. Raapstelen zijn een groente die familie is van de kool. Het jonge blad en de stelen zijn goed te eten en hebben een frisse smaak. Je kunt raapstelen goed gebruiken voor een vegetarische lentestamppot. Om de stamppot op smaak te brengen gebruik ik blauwe kaas en Emmentaler en cashewnoten. Een alternatief voor de Emmentaler is de Friese kaas Tynjetaler. Deze kaas heeft dezelfde nootachtige en zoete smaak.
Recept voor 2 personen
- 600 gram raapstelen, gewassen en gesneden
- 500 gram aardappels
- 75 gram harde blauwe kaas, van koe of geit
- 75 gram Emmentaler, in blokjes
- 50 gram cashewnoten, in kleine stukjes (geplet)
Bereiding
- Schil de aardappelen en kook ze in 15-20 minuten gaar.
- Was de raapstelen schoon in koud water.
- Snijd de raapstelen fijn - net zo als bij andijvie voor andijviestamppot. Gebruik niet alleen het blad, maar neem ook een deel van de stelen mee. De stelen geven qua smaak namelijk een andere structuur mee aan de stamppot.
- Snijd de kaas in kleine blokjes. Als blauwe kaas kan je gorgonzola gebruiken, maar ik gebruik liever een blauwe geitenkaas.
- Stamp de gekookte aardappelen. Doe dit op een laag vuur en voeg een beetje melk toe voor een gladde puree.
- Voeg in kleine beetjes de raapstelen toe en blijf stampen.
- Schep je de kaas door de stamppot en laat smelten.
- Schep de stamppot op de borden en strooi de cashewnoten erover.
- Serveer direct en eet smakelijk!
Reacties
Een reactie posten